Bouwsector digitaliseert, maar maakt zich zorgen over cybersecurity

Bouwsector digitaliseert, maar maakt zich zorgen over cybersecurity

Sinds begin 2017 is de digitalisering van de bouwbedrijven toegenomen. Dat blijkt uit recente enquêtes van de Confederatie Bouw en Orange Belgium. De basisdigitalisering staat al ver. Het aandeel bedrijven dat één of meerdere digitale beheertools gebruikt nam toe. Maar daartegenover staat dat 70 % van de aannemers cyberaanvallen beschouwt als een reëel risico. 

 
 

De basisdigitalisering is ver gevorderd in bouwbedrijven. Volgens een gezamenlijke enquête van de Confederatie Bouw en Orange Belgium gebruikt 95 % van de aannemers mobiele toestellen zoals smartphones en laptops om foto’s te nemen van de werf, bedrijfsmails op te volgen en toegang te hebben tot het eigen bedrijfsnetwerk. 

Ook geolocalisatie (beter bekend onder de naam "track & trace") is goed ingeburgerd. 45 % van de respondenten traceert de locatie van personeel, voertuigen of materieel in real-time, vooral om mobiliteitsvergoedingen te berekenen, maar ook tegen verlies en diefstal of voor een efficiënt beheer van materiaal. 

Digitale toepassingen zitten in de lift
Andere digitale toepassingen zijn minder ver doorgedrongen. Begin 2017 gebruikte iets minder dan 15 % van de bouwbedrijven geconnecteerde beheertools, intussen gebruikt naar schatting 20 % van de aannemers ERP (Enterprise Resource Planning). In 2017 was Building Information Modelling bekend en geïmplementeerd in minder dan 5 % van de bouwbedrijven; nu kan naar schatting een kleine 10 % ermee werken. 

Het voorgaande neemt niet weg dat bouwbedrijven nog een weg af te leggen hebben. Slechts een vierde voorziet bijvoorbeeld een 4G router voor mobiele connectie op de werf. Nog minder werkt met een VDSL verbinding of Wifi Hotspot. Virtual en augmented reality, robots, 3D-scanning, artificiële intelligentie en drones worden slechts in een kleine minderheid van de bouwbedrijven toegepast, al heeft dat in het geval van drones ongetwijfeld ook te maken met de nog zeer restrictieve wetgeving. 

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie, reageert: "De digitale transitie van onze sector verloopt niet voor alle technologieën even snel, maar ze is volop bezig. Dit heeft niet alleen voordelen voor de bouwbedrijven en hun klanten, het schept ook nieuwe, uitdagende banen op alle niveaus, wat de bouw aantrekkelijker maakt als werkgever. Het is voor de Confederatie van essentieel belang dat alle bouwbedrijven kunnen profiteren van deze evolutie. Daarom organiseren we samen met het WTCB de beurs Digital Construction Brussels op 23 en 24 oktober."

Geolokalisatie-oplossingen als koploper
Niet alle aannemers zien de mogelijkheden van digitale oplossingen.  59 % van de aannemers oordeelt dat ze te weinig informatie hebben over digitale oplossingen en ongeveer een derde heeft niet genoeg interne competenties in huis. In iets mindere mate (16 %) spelen ook de kosten mee. 

Het valt bovendien op dat in slechts 27,5 % van de bouwbedrijven iemand is aangeduid die verantwoordelijk is voor de digitale transformatie. Wat overigens niet wegneemt dat de aannemers wel degelijk de voordelen zien, niet alleen wat betreft de centralisatie van informatie (63 %) maar ook wat betreft sneller werken (60 %) en fouten vermijden (47 %). 

Net zoals elke andere sector is ook ‘de bouw’ gebaat met digitale vernieuwingen. Denk bijvoorbeeld aan geofencing: het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van GPS, een geolokalisatie-oplossing die het mogelijk maakt wat uit en binnen en werf circuleert te controleren. Dat is uiteraard enorm handig voor bedrijven uit de bouwsector”, aldus Werner De Laet, Chief B2B, Wholesale en Innovation Officer bij Orange Belgium. “Er zijn trouwens ook bedrijven die al vergevorderd zijn in digitalisering in de bouwsector. Een veelvoorkomend aandachtspunt blijft echter cyber security.

Bang voor cyberaanvallen
Aannemers zijn zich bewust van de schaduwzijde van de digitalisering. Volgens de enquête van de Confederatie en Orange Belgium denkt 69 % dat cyberaanvallen een niet te negeren risico vormen. Een ruime meerderheid (84 %) beschermt dan ook het netwerk. Nog een grotere groep (87 %) beveiligt toestellen zoals laptops en smartphones. De online beveiliging besteden ze het liefst extern uit. 40 % kiest voor een externe partner voor cyberbeveiliging.

 
 
Contacteer ons
Annelore Marynissen Corporate Communication Manager, Orange
Younes Al Bouchouari Spokesperson, Orange Belgium
Veronique Vanderbruggen Directeur Public Relations, Confederatie Bouw
Annelore Marynissen Corporate Communication Manager, Orange
Younes Al Bouchouari Spokesperson, Orange Belgium
Veronique Vanderbruggen Directeur Public Relations, Confederatie Bouw
Over Orange Belgium

Orange Belgium is één van de meest toonaangevende telecommunicatieoperatoren op de Belgische markt (met meer dan 3 miljoen klanten) en in Luxemburg, via haar dochter Orange Luxembourg.
Als convergente speler bieden we mobiele telecommunicatiediensten, alsook internet en tv aan particulieren; en innovatieve mobiele en vaste diensten aan bedrijven. Ons ultraperformant mobiel netwerk beschikt over de 2G, 3G, 4G en 4G+ technologie waarin we voortdurend in blijven investeren.
Orange België is een filiaal van de Orange-groep, één van de meest toonaangevende operatoren in Europa en Afrika voor mobiele en breedband internetdiensten en één van de leiders wereldwijd in het leveren van telecommunicatiediensten aan bedrijven.
Orange België staat genoteerd op de Beurs van Brussel (OBEL).

Voor meer informatie: corporate.orange.be, www.orange.be of volg ons op Twitter : @pressOrangeBe.

Orange Belgium
Bourgetlaan 3
1140 Evere