De lockdown wakkerde de contentconsumptie van de Belgen aan, vooral voor nieuws en entertainment, terwijl het aandeel van sport afnam

De lockdown wakkerde de contentconsumptie van de Belgen aan, vooral voor nieuws en entertainment, terwijl het aandeel van sport afnam

  • In de eerste dagen van de lockdown steeg het Netflixgebruik met 45 %
  • 30 % meer Belgen keken naar het nieuws
  • Programma's als De Mol, Belges à domicile, Boer zkt Vrouw, Temptation Island en Top Chef zagen hun kijkcijfers nog aandikken
  • Het aandeel van films in de algemene tv-consumptie groeide van 43 naar 47 %
  • Sportzenders moesten het met 50 % minder kijkers stellen

De lockdown veranderde de wijze waarop Belgen media consumeerden ingrijpend. OTT-spelers zoals Netflix kwamen als grote winnaars uit de bus. Belgische zenders als VTM, één, La Une en RTL-TVI scoorden ook uitmuntend met hun amusementsprogramma's en nieuws. Anderzijds verloren sportzenders de helft van hun publiek.

OTT-spelers als grote winnaars

Tijdens de lockdown gingen klanten opvallend meer op zoek naar entertainment. Dat speelde in het voordeel van de OTT-spelers (over-the-top). Gemiddeld steeg het Netflixgebruik in de eerste dagen van de lockdown met net geen 45 %: een onwaarschijnlijk cijfer met een grote impact, waardoor Netflix genoodzaakt was de beeldkwaliteit te beperken om de netwerken niet te overbelasten. De release van het nieuwe seizoen van La Casa de Papel bijvoorbeeld ging gepaard met een stijging van 30 % van het verkeer op Netflix. Ook op andere contentplatformen, zoals Auvio (RTFB), werd een gelijkaardige trend waargenomen.

Belgische tv-zenders zagen hun kijkcijfers omhoogschieten dankzij nieuws en entertainment

Wat mediaconsumptie betreft, deed de lockdown de belangstelling van Belgen voor het nieuws toenemen. Uit een onderzoek van Orange Belgium blijkt dat meer dan 1 Belg op 2 (54 %) het nieuws meer dan anders op de voet volgde.

Zenders die de nadruk leggen op informatieverstrekking zoals La Une en één telden 30 % meer kijkers. In de eerste twee weken van de lockdown kon het lokale tv-nieuws van VTM, La Une, één en RTL-TVI gemiddeld op 15 % extra kijkers rekenen.

Een mooi voorbeeld van deze hernieuwde belangstelling voor lokaal nieuws: tijdens de persconferentie die de overheid op 24 april naar aanleiding van de lockdown hield, nam het gebruik van de mobiele Orange TV-app met 150 % toe, terwijl het Netflixgebruik met 30 % afnam. 

Wanneer we puur naar entertainment kijken, blijven De Mol (Vier), Boer zkt Vrouw (VTM) en Blind Getrouwd (VTM) de populairste programma's in Vlaanderen, samen met Temptation Island. In Wallonië trok RTL-TVI de meeste kijkers met, naast het avondjournaal, programma's als Top Chef, Enquêtes en Belges à domicile. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek 'Living in the new normal' van Havas Village. Koh-Lanta, dat uitgezonden wordt op het Franse TF1, was een andere publiekstrekker.

Ook opmerkelijk is de vernieuwde belangstelling voor films. Het aandeel van films steeg met 4 punten: van 43 naar 47 % van de algemene tv-consumptie.

Anderzijds, door het gebrek aan grote livesportevenementen namen de kijkcijfers van sportzenders een spectaculaire duik, met wel 50 %.

Christophe Dujardin, Chief Consumer Officer van Orange Belgium: “De versnelde belangstelling voor OTT-content en de hoge kijkcijfers van de Belgische tv-zenders komen niet uit de lucht gevallen, aangezien heel wat Belgen tijdens de lockdown op zoek waren naar informatie en entertainment. Het is boeiend om te zien hoe hard het gaat met andere onderliggende trends, zoals het toenemende gebruik van de Orange TV-app. Dat toont aan dat klanten media op een andere manier gebruiken dan voorheen, zelfs thuis.”

 

Younes Al Bouchouari Spokesperson, Orange Belgium
Annelore Marynissen Corporate Communication Manager, Orange

 

Over Orange Belgium

Orange Belgium is één van de meest toonaangevende telecommunicatieoperatoren op de Belgische markt (met meer dan 3 miljoen klanten) en in Luxemburg, via haar dochter Orange Luxembourg.
Als convergente speler bieden we mobiele telecommunicatiediensten, alsook internet en tv aan particulieren; en innovatieve mobiele en vaste diensten aan bedrijven. Ons ultraperformant mobiel netwerk beschikt over de 2G, 3G, 4G en 4G+ technologie waarin we voortdurend in blijven investeren.
Orange België is een filiaal van de Orange-groep, één van de meest toonaangevende operatoren in Europa en Afrika voor mobiele en breedband internetdiensten en één van de leiders wereldwijd in het leveren van telecommunicatiediensten aan bedrijven.
Orange België staat genoteerd op de Beurs van Brussel (OBEL).

Voor meer informatie: corporate.orange.be, www.orange.be of volg ons op Twitter : @pressOrangeBe.

Orange Belgium
Bourgetlaan 3
1140 Evere