Proximus en Orange Belgium slaan de handen in elkaar om het mobiele toegangsnetwerk van de toekomst te ontwikkelen

Dominique Leroy, CEO van Proximus, en Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, hebben vandaag een ‘term sheet’ ondertekend om tegen het einde van het jaar tot een overeenkomst te komen voor het delen van mobiele toegangsnetwerken*. Een dergelijke overeenkomst moet beide ondernemingen in staat stellen tegemoet te komen aan de toenemende vraag van klanten naar mobiele netwerkkwaliteit en een betere ‘deep indoor’ dekking. Ze zal ook een snellere en bredere uitrol van 5G in België mogelijk maken. Het doel is om eindgebruikers, bedrijven en de maatschappij in het algemeen relevante voordelen te bieden, terwijl een gezonde en effectieve concurrentieomgeving in stand wordt gehouden.

Delen van mobiele toegangsnetwerken: betere netwerken en hogere kwaliteit van de dienstverlening met behoud van sterke differentiëring

Tal van operatoren wereldwijd en in Europa kiezen voor het delen van toegangsnetwerken. Door onderdelen van de infrastructuur van het mobiele toegangsnetwerk te delen, kunnen operatoren de efficiëntie van hun netwerkactiviteiten verhogen en duurzame investeringen in nieuwe netwerktechnologieën verzekeren. Het delen van de mobiele toegangsnetwerken door Proximus en Orange Belgium zal een snellere en bredere uitrol van 5G in België mogelijk maken, waarbij ook de 2G-, 3G- en 4G- technologieën betrokken zullen zijn. Het gedeelde netwerk zal de dekking verbeteren, met een geconsolideerd aantal mobiele sites dat naar verwachting ongeveer 20% hoger zal liggen in vergelijking met het huidige radiotoegangsnetwerk van elke operator afzonderlijk.

Hoewel ze hun mobiele toegangsnetwerken delen, zullen beide ondernemingen de volledige controle over hun eigen spectrum behouden en hun kernnetwerken onafhankelijk van elkaar beheren om differentiëring op het vlak van service en klantenervaring te garanderen.

Voordelen voor de klanten en het milieu

De belangrijkste voordelen voor de eindgebruikers en de maatschappij zullen bestaan in het verbeteren van de algemene mobiele ervaring, dankzij een ruimer outdoorbereik, een betere ‘deep indoor’ dekking en een snellere uitrol van 5G.

Het delen van netwerken levert ook belangrijke voordelen op voor het milieu aangezien er minder antennesites nodig zijn. Dit zorgt voor minder visuele hinder en voor een vermindering van het totale energieverbruik met ongeveer 20%, vergelijkbaar met het verbruik van 10.000 gezinnen in België.

Het zal beide ondernemingen ook toelaten om operationele kostenefficiënties te realiseren, zodat ze het hoofd kunnen bieden aan de toenemende investeringsbehoeften in netwerkcapaciteit, ingegeven door de blijvende exponentiële groei van data. Tegelijkertijd zal het de uitrol van 5G versnellen en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.
​ ​ ​ ​ 

Oprichting van een joint venture, maar onafhankelijke concurrenten op het vlak van diensten en prijzen

Onder voorbehoud van de definitieve overeenkomst zal het gedeelde mobiele toegangsnetwerk worden gepland, gebouwd en geëxploiteerd door een nieuwe 50/50 joint venture, in overeenstemming met wat gebruikelijk is in verschillende andere markten binnen de EU.

Proximus en Orange Belgium zullen hun producten en diensten los van elkaar blijven commercialiseren en zowel op het vlak van retail, bedrijven als wholesale blijven concurreren.

Verdere stappen in de komende maanden

In de volgende maanden zullen specifieke teams van beide operatoren alle modaliteiten meer in detail vastleggen, met inbegrip van het organisatiemodel van de nieuwe joint venture, om tegen het einde van het jaar tot een definitieve overeenkomst voor het delen van netwerken te komen. De bedoeling is om de voorbereidende werken in het eerste kwartaal van 2020 aan te vatten. 

Dominique Leroy, CEO van Proximus: ‘De ondertekening van de term sheet is een belangrijke stap om te komen tot een definitieve overeenkomst voor het delen van mobiele toegangsnetwerken tussen Proximus en Orange Belgium. Hierdoor zullen we voor een snellere en bredere uitrol van 5G kunnen gaan en tegelijk de capaciteit en het bereik van het mobiele netwerk voor onze klanten verbeteren en een sterke en gedifferentieerde klantenervaring behouden. Het zal ons helpen operationele kostenefficiënties te realiseren, zodat we de uitrol van toekomstige netwerken kunnen ondersteunen en digitale investeringen kunnen financieren.

 

Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium: ‘Het delen van mobiele toegangsnetwerken is een trend in Europa die de consument ten goede komt, omdat het efficiëntere investeringen mogelijk maakt om een antwoord te bieden op het toenemende dataverbruik. De timing van deze overeenkomst rond het delen van mobiele toegangsnetwerken is belangrijk, omdat het ons zal toelaten de uitrol van 5G te versnellen en tegelijk belangrijke milieuvoordelen zal bieden door het gecombineerde energieverbruik met 20% te verlagen.

*Kenmerken van een gedeeld mobiel netwerk waarbij kernnetwerken en spectrum onafhankelijk worden beheerd:

- Vrijheid om niet-gedeelde (‘unilaterale’) sites en/of capaciteit in het netwerk te implementeren op het laagste niveau van capillariteit;

- Op het niveau van de site: vrijheid om parameters voor data- en spraakkwaliteit in te stellen, spectrumbanden en technologielagen te implementeren; 

- End-to-end differentiëring in de dienstverlening op de Consumer, Enterprise- en Wholesalemarkten;

- Volledige scheiding van gebruiks- en gebruikersdata en volledige vrijheid om een onafhankelijk beleid te voeren om de performantie, beveiliging en automatisering van het netwerk te verhogen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Orange Belgium

 

Orange Belgium is een van de grootste telecomspelers op de Belgische markt, met een omzet van 1.749 miljoen euro in 2023 en meer dan 3 miljoen klanten op 31 december 2023, en in Luxemburg, via zijn dochteronderneming Orange Communications Luxembourg. Dankzij zijn eigen vaste en mobiele netwerken biedt Orange Belgium zowel residentiële als businessklanten vaste en mobiele connectiviteitsdiensten en convergente aanbiedingen (internet, telefonie, televisie, inclusief originele tv-content: Be tv, VOOsport, enz.). Als een verantwoorde operator investeert Orange Belgium om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame en inclusieve digitale praktijken te bevorderen. Orange Belgium is ook een wholesale-operator die zijn partners toegang biedt tot zijn infrastructuur en tot een uitgebreid portfolio van connectiviteits- en mobiliteitsdiensten, waaronder aanbiedingen op basis van big data en het Internet of Things (IoT).

Orange Belgium is een filiaal van de Orange-groep, aanwezig in 26 landen met een totaal klantenbestand van 298 miljoen klanten wereldwijd op 31 december 2023. De groep is ook een toonaangevende leverancier van wereldwijde IT- en telecommunicatiediensten aan multinationals onder de merknaam Orange Business.

Orange Belgium staat genoteerd op de Beurs van Brussel (OBEL).

Voor meer informatie op internet en op je mobiel: corporate.orange.be, www.orange.be of volg ons op X: @pressOrangeBe

Orange en alle andere namen van Orange-producten of -diensten in dit bericht zijn handelsmerken van Orange of Orange Brand Services Limited.

Perscontact
Sven Adams – sven.adams@orange.com +32 (0)486 36 47 22
press@orange.be

Neem contact op met

Bourgetlaan 3 1140 Evere

press@orange.be

corporate.orange.be